woensdag 1 januari 2014

Baumkuchenpuntjes


Ten eerste wil ik iedereen een gelukkig, gezond, geweldig, prachtig, machtig en heerlijk 2014 toewensen. Dat er weer veel gebakken en gekookt mag worden!

Oudjaarsdag was een mooie gelegenheid om in de keuken door te brengen en weer eens wat nieuws uit te proberen uit het Koekjes kookboek. Mijn oog viel op Baumkuchenpuntjes. Baumkuchen is van oorsprong een Duitse laagjescake die aan een grote spit wordt gebakken. Je krijgt dan een ronde cake die als je hem doorsnijdt op een boomstam lijkt waarbij de jaarringen zichtbaar worden.
Een variant op deze cake zijn deze kleine blokjes.
Ingrediënten
voor 40 stuks

1 vanillestokje
250 gram zachte boter
250 gram suiker
7 eieren
150 gram bloem
100 gram maïzena
1 tl geraspte schil van een biologische sinaasappel
1 tl geraspte schil van een biologische citroen
2 tl cacao
150 gram witte chocolade
150 gram melkchocolade

Recept:

1. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Roer de boter met de suiker romig. Splits de eieren. Roer de eidooiers een voor een door het boter-suikermassa.

2. Meng de bloem met de maïzena, sinaasappel- en citroenrasp en het vanillemerg en roer alles geleidelijk door het deeg. Klop de eiwitten met het zout stijf en spatel ze door het deeg. Verdeel het deeg in tweeën en roer de cacao door de ene helft. (voor een wat donkerder beslag voeg meer cacao toe)

3. Bekleed een springvorm (van 28 cm in doorsnee) met bakpapier en verwarm de grill van de oven voor op 200 C. Strijk ongeveer 2 eetlepels van het lichte deeg uit over het bakpapier en bak de laag 1 tot 2 minuten in het midden van de oven.



4. Strijk dan 2 eetlepels van het donkere deeg uit en bak ook deze laag. Ga zo verder en bouw de koek afwisselend op, tot al het deeg op is. Let erop dat de afzonderlijke lagen gaar, maar niet te donker zijn.

5. Laat de koek afkoelen, verwijder de rand van de springvorm, stort de koek op een plank en trek het bakpapier eraf. Snijd de koek in ongeveer 3 cm brede reepjes en vervolgens in driehoeken.
(ik gebruikte tijdens het bakken een vierkante vorm, dus heb ik de koek in blokjes gesneden.)



6. Hak de twee soorten chocolade fijn en smelt ze afzonderlijk au bain-marie. Prik de koekpuntjes op een vork en doop de helft van de puntjes in de lichte en de andere helft in de donkere chocolade. Laat ze wat uitlekken op een taartrooster. Doe de rest van de chocolade in kleine spuitzakjes van bakpapier en versier daarmee de koekpuntjes.
(Mijn puntjes zijn in de pure chocolade gedoopt en versiert met marsepein bloemetjes.)

 
 
 
 

1 opmerking:

  1. de marsepein heb je zeker ook zelf gemaakt, die ziet er verdorie lekker uit. ik heb pas ook nog oranjebloesemwater meegebracht om marsepein te maken.
    Ik wens je een dag met veel zon, gezondheid en geluk, zo kan je dag niet meer stuk !
    en het beste voor 2014

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...