dinsdag 18 maart 2014

Kruidkoek


 
 
Hier in huis zijn we allemaal dol op kruidkoek. Meestal de kant en klare uit de winkel, gewoon omdat me het altijd zo ingewikkeld leek om deze zelf te moeten maken.
Totdat ik voor mijn verjaardag een taarten en cake boek cadeau kreeg waarin ook een heerlijk recept stond voor kruidkoek. De meeste ingrediënten had ik al in huis, enkele heb ik vervangen omdat ik er anders extra voor naar de winkel moest, en ik wilde gewoon meteen aan de slag.
De koek wordt met verschillende specerijen gemaakt en melk. Zelf heb ik deze vervangen voor sojamelk zodat iedereen er bij mij thuis van kan genieten.
Het beslag zat na het afwegen van al de ingrediënten eigenlijk zo in elkaar. Alleen het bakken duurde lang. Na het bakken was de koek krokant aan de buitenkant, maar als de koek na het afkoelen inpakt in folie en een paar dagen kan laten liggen voor je hem aansnijdt dan wordt de korst vanzelf zachter en de smaak intenser. Hier was hij echter al voor die tijd erg in trek. Dit recept is een blijvertje!

 
Ingrediënten: (20 personen)

griesmeel of paneermeel
500 gram bloem
snufje zout
4 gram bakpoeder
350 gram lichte basterdsuiker
2 tl kaneel
1/4 tl gember
2 tl anijs
1/4 tl nootmuskaat
1/4 tl kardemom
1/4 tl piment
2 el golden syrop
400 tot 450 ml melk (vervang door sojamelk of een andere plantaardige vervanger, voor een lactose/koemelkvrije variant)


Recept:

1. Verwarm de oven voor op 150 graden. Vet een bakvorm in (ik gebruikte een cakeblik) met een diameter van 20-23 cm in en bestrooi deze met griesmeel of paneermeel. Schud het teveel eruit.

2. Zeef de bloem, bakpoeder en zout boven een grote kom. Meng de suiker en de specerijen erdoorheen.

3. Roer de melk erdoorheen tot alles nat is, voeg de golden syrop toe en mix alles met de mixer tot een glad deeg.

4. Schenk het in de bakvorm en bak de koek 1 1/2 uur, tot een spies die je erin steekt er droog uitkomt. Laat de koek 5 minuten rusten voordat je hem uit de vorm haalt.

5. Stort de kruidkoek op een taartrooster en laat hem afkoelen. Wikkel hem in folie en bewaar hem voor gebruik minimaal 3 dagen, zodat de specerijensmaak tot volle wasdom kan komen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...