maandag 18 november 2013

Koffiecupcakes

 
 
Een heerlijk recept voor echte koffie cup cakes met een zachte mokkacrème topping. Recept gebaseerd op de vanille-cup cakes van Laura Kieft.

 
Ingrediënten voor 12/14 cupcakes:
180 gram boter
180 gram zelfrijzend bakmeel
180 gram bruine suiker
4 eieren
snufje zout
4 eetlepels sterke koffie
 
Topping:
45 gram bloem
240 ml melk
200 gram poedersuiker
200 gram boter
1 vanillestokje
2 eetlepels mokkaextract (zie recept mokkaschuimtaart)
mokkaboontjes
 
Recept:
Mix in een kom de boter, suiker en zout romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen.
Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, mix tot een luchtig beslag. Voeg de koffie toe en meng het goed door het beslag. Schep in de vormpjes en bak 25 minuten op 75 graden.
 
Topping:
Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur, voeg het merg van een vanillestokje en het vanillestokje toe. Blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter luchtig. Voeg dan de poedersuiker en het mokka extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanillecrème klaar voor gebruik!
Spuit toefjes crème op de cup cake en decoreer met de mokkaboontjes.
 
Recept: Laura Kieft
Hier en daar is het recept wat aangepast naar eigen smaak en idee.
 

 

1 opmerking:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...