maandag 10 februari 2014

Kersenvlaai

 
Een hele zaterdagavond in de keuken bezig geweest met het maken van een kersenvlaai. De bodem heb ik wel gemaakt met behulp van een broodmix, maar de volgende keer ga ik toch voor het echte werk door zelf met gist te gaan werken. Al is die mix wel een lekker snel en makkelijk alternatief.
Voor een eerste keer viel het resultaat me erg mee, de vlaai viel goed in de smaak. Natuurlijk waren er nog een paar schoonheidsfoutjes maar daar valt van te leren. Niks met de smaak, maar met het lossen van de vlaaibodem moet ik de volgende keer wat sneller zijn. Bovendien bind sojamelk toch net weer iets anders dan gewone melk, maar geeft het wel een heerlijk smaak!

 
Ingrediënten:
 
Vlaaibodem:
225 gram witbrood mix
85 ml handwarm water
75 gram plantaardige boter
1 zakje vanillesuiker
 
Banketbakkersroom:
500 ml sojamelk
1 vanillestokje
150 gr suiker
4 eidooiers
2 eetlepels bloem
 
Vlaaivulling:
1360 gram kersen op sap (twee grote potten)
25 gram maïzena
1 el suiker
 
 
 
 
Recept:
 
Verwarm de oven voor op 190 graden.
 
Vlaaibodem:
Zeef de mix en voeg de suiker toe. Snijd de koude boter in blokjes en voeg deze toe samen met het water. Kneed er een deeg van. Laat het deeg minimaal 15 minuten rijzen.
 
Banketbakkersroom:
Verwarm de melk met het merg van het vanillestokje.
Klop de eidooiers met de suiker romig en schuimig. Meng de bloem erdoor.
Voeg een beetje warme melk toe en roer goed door. Giet de resterende melk erdoor en blijf goed roeren tot alles is opgenomen. Schenk terug in de pan en breng zachtjes aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes al roerende gaar worden.
Giet de room op een grote schaal en bedek met plasticfolie tegen velvorming. Laat afkoelen.
 
Vlaaivulling:
Verwarm de kersen in het sap. Houdt een beetje sap achter. Meng dit sap met de suiker en de maïzena en roer tot een glad papje. Als de kersen koken giet je het papje erbij en laat je het mengsel inkoken tot een dik papje, ongeveer 2 minuten. Laat het mengsel afkoelen.
 
Rol het deeg uit en bekleed de ingevette vlaaivorm ermee. Prik gaatjes in de bodem. Schep de banketbakkersroom eroverheen. Bak 20 minuten af in de oven.
Los de bodem en laat afkoelen. Verdeel als de bodem goed afgekoeld is de vlaaivulling erover.
 
Lekker met een toef slagroom. Hier hebben we de helft met slagroom bespoten en de andere helft zo gelaten.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...