zondag 11 mei 2014

Aardbeien-bramenvlaai

 

Voor Moederdag iets lekkers gemaakt voor bij de koffie. Een heerlijke aardbeien-bramenvlaai. Als basis gebruikte ik de recepten van Rudolph van Veen, natuurlijk kun je naar wens het fruit kiezen wat je erop doet. En ik koos voor aardbeien en bramen.
Het viel hier goed in de smaak.Voor de vlaaibodem:
200 gram bloem
100 ml melk
7 gram gedroogde gist
1 ei
30 gram roomboter
60 gram suiker
Snuf zout

Voor de banketbakkersroom:
500 ml melk
Merg van een half vanille stokje
150 gram suiker
2 el bloem
4 eidooiers
 
Decoratie:
250 gram aardbeien
150 gram bramen
2 el abrikozenjam


 
Recept:
 
BanketbakkersroomBreng de helft van de melk met de suiker aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng het merg met de eidooiers. Roer de resterende melk door de eidooiers en roer de bloem erdoor. Roer het eimengsel door de kokende melk en kook circa 2 minuten door. Spoel een bakplaatje af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat, afgedekt met plasticfolie, afkoelen.

VlaaideegMeng voor het vlaaideeg de aangeven ingrediënten en kneed dit tot een soepel deeg. Laat het deeg, in een afgedekte kom, circa 30 minuten rijzen.
 
Beboter een vlaaivorm en rol het vlaaideeg dun uit. Bekleed de vorm ermee en snijd de randjes eraf. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vul de vorm met de banketbakkersroom en bak de vlaai in circa 20 minuten gaar. Haal de bodem uit de vorm en laat deze op een rekje afkoelen.
 
Decoratie:
 
Als de vlaai goed is afgekoeld kun je gaan decoreren. Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf en halveer ze. Bedek de vlaaibodem ermee. Vul de gaatjes op met de bramen.
Verwarm de abrikozenjam in een pannetje tot het dunner en vloeibaarder is geworden. Breng deze met een kwastje aan op het fruit zodat het een beetje een glosje krijgt.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...