zondag 13 januari 2013

Oud Hollandse Appeltaart

 
Een van de favoriete taarten, zeg maar gerust enige favoriet, van Dirk is de appeltaart. Toen ik hem voor het eerst vroeg wat voor soort appeltaart dat dan precies was, had hij het over de heerlijke appeltaart die zijn moeder altijd maakte. Bij navraag bleek die gewoon een standaard mix te gebruiken, dus daar bleek weinig eer aan te behalen. Sinsdien ben ik op zoek naar de ultieme appeltaart die hij echt lekker vind, maar toch net even anders is dan de standaard appeltaart met alleen appeltjes met kaneel en suiker.
In de Blue band kookboek 'Van piepers tot pasta' stond een recept voor Oud Hollandse appeltaart die me wel iets leek. Vooral de combinatie van appels met amandelspijs had ik nog niet eerder geprobeerd. Omdat ons pap ook nog jarig was en ook hij had gevraagd om een appeltaart, ben ik aan de slag gegaan.

Photobucket

Photobucket
Ingrediënten:

300 gram Bloem
100 gram witte basterdsuiker
Mespuntje zout
200 gram koude harde boter
1 ei
1 kilo stevige appels (elstar, jonagold, golden delicious)
100 gram rozijnen
1.5 eetlepel custardpoeder
50 gram geschaafde amandelen
150 gram amandelspijs
3 eetlepels abrikozenjam

Photobucket
Bereiding:

1.  Meng in een kom de bloem, basterdsuiker en zout door elkaar. Snijd de margarine in stukjes en schep door de bloem, klop het ei los en voeg ¾ door de bloem. Kneed met een koele hand tot een deegbal.
2. Vet een springvorm (24 cm) in met boter. Druk ¾ van het deeg uit in de vorm. Zet de vorm en de rest van het deeg afgedekt tot gebruik in de koelkast.
3. Verwarm de oven voor op 175 C. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Meng in een kom de appel, rozijnen, custard en amandelen door elkaar.
4. Prak het amandelspijs los en verdeel het over de taartbodem. Schep het appelmengsel erop. Bestuif het werkblad met bloem. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van ½ cm dik. Snijd het deeg in repen van ca. 1 ½ breed. Leg de repen deeg in een ruitvorm op de vulling en druk ze aan de deegrand vast. Bestrijk het deeg met de rest van het losgeklopt ei.
5. Bak de taart één richel onder het midden in de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar. Bestrijk de taart direct uit de oven met abrikozenjam en laat hem ca. 10 minuten afkoelen. Verwijder de rand van de vorm en laat de taart verder afkoelen. Serveer de appeltaart met een flinke toef slagroom.

3 opmerkingen:

  1. De hoeveelheid deeg is behoorlijk beperkt, waardoor versieren op de top moeilijk wordt..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Persoonlijk heb ik daar geen last van gehad, misschien de bodem minder dik maken?

      Verwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...