dinsdag 21 mei 2013

Gevulde appeldukaten


'Mama, gaan we koekjes bakken?'
 'Ja, Tom, wij gaan koekjes bakken. Gaan we eerst een recept uitzoeken uit het koekjesboek.'
'Ja, koekjesboek.'
Een tijdje terug heb ik een boek te leen gekregen van mijn schoonmoeder, misschien dat er wat leuks instond om te maken. Een boek vol koekjesrecepten. De meest heerlijke recepten staan er in. Van vanilleroomkoekjes, tot pralinekoekjes. En deze gevulde appeldukaten.
Tom was meteen enthousiast, en ik ook, want ik had mooi al de ingrediënten al in huis, nou ja bijna alles. De witte bloem heb ik vervangen door tarwebloem, en de rum voor amandellikeur, maar des ondanks zijn het heerlijke koekjes geworden.
En Tom, die vond ze ook overheerlijk, zelf zijn Mickey moest een stukje koek eten van hem.


Voor ca. 30 stuks

Voor het deeg:
250 gram bloem
100 gram poedersuiker
100 gram boter
2 eidooiers
1 zakje vanillesuiker


Voor de vulling:
30 gram rozijnen
1 el rum
2 appels
1 mespunt kaneel
2 el citroensap
 50 gram gehakte amandelen


Recept:

Zeef de bloem en de poedersuiker in een kom. Voeg de in stukjes gesneden boter, eidooiers en vanillesuiker toe. Kneed alles tot een glad deeg en zet het ongeveer 1 uur op een koele plek.

Week de rozijnen in de rum. Schil de appels, haal het klokhuis eruit en snijd ze in heel kleine stukjes. meng de kaneel, het citroensap, de rozijnen en amandelen erdoor.

Verwarm de oven voor op 180C (heteluchtoven 160 C). Rol het deeg in porties uit op een met bloem bestoven werkvlak. Steek de rondjes van ca. 5 cm doorsnee uit. Verdeel de appelvulling over de helft van de rondjes. Leg de andere helft erop en druk de randen goed aan.


Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Laat de koekjes afkoelen en bestuif ze met een beetje kaneel of poedersuiker.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...