maandag 24 juni 2013

Bramencupcakes met witte chocolade

 

Een van de recepten die afgelopen zaterdag heel goed aansloeg was deze van de bramen cupcakes met witte chocolade. Met bovenop een heerlijke topping van vanille crème. De inspiratie haalde ik van de blog van Laura´s Bakery. Zij heeft een boek uitgegeven wat ik vorige week bij de Action tegenkwam. Hierin staat een heerlijk basisrecept voor een vanille cupcake.
Voor de topping gebruikte ik geen vanille extract, maar ik deed het merg van het vanillestokje bij de melk en dat bracht dat samen met de bloem aan de kook. Bovendien heb ik de hoeveelheid suiker verminderd maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.
Verder is deze crème echt een aanrader, want hij is heerlijk luchtig en makkelijk als basis te gebruiken.

Cupcakes (voor 12 cupcakes)
  • 180 gram boter
  • 135 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 4 eieren
  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • snufje zout
  • 200 gram bramen
  • 200 gram in stukjes gehakte witte chocolade
Topping
  • 45 gram bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gram roomboter (ongezouten)
  • 100 gram poedersuiker
  • het merg van 1 vanillestokje
 
Cupcakes
Mix in een kom de boter, suiker en vanillesuiker romig. Voeg de eieren één voor één toe en blijf mixen tot deze goed zijn opgenomen.
Voeg het zout en zelfrijzend bakmeel beetje bij beetje toe, mix tot een luchtig beslag. Schep voorzichtig de bramen en de stukjes chocolade er doorheen.
Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de cupcakes in 20 minuten op 175 graden gaar.

Topping:
Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje, klop met een garde de bloem door de melk zodat er geen klontjes in zitten. Zet het pannetje op het vuur en blijf roeren terwijl je het rustig aan de kook brengt. Zodra het kookt draai je het vuur lager.
Het mengsel wordt nu dikker, na ongeveer vijf minuten is het dik genoeg. Je kunt dit controleren door een houten prikker in het mengsel te steken, deze blijft rechtop staan als het mengsel goed is. Doe het mengsel in een kom en bedek deze met plastic folie, laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Terwijl het mengsel staat af te koelen klop je in een andere kom de boter luchtig. Voeg dan de poedersuiker en het vanille extract toe en blijf mengen tot alles is opgenomen.
Zodra het bloemmengsel goed is afgekoeld kun je deze toevoegen aan het botermengsel. Klop het mengsel nog zo’n vijf minuten goed door. Zet de kom dan weer in de koelkast, ongeveer een half uur. Daarna is je vanillecrème klaar voor gebruik!
Om nog even terug te komen op het boek. Het is een leuk boek, waarin alles vanaf de basis wordt uitgelegd over het bakken en versieren van cupcakes en muffins. Er staan 16 inspirerende en duidelijke recepten in, en enkele werkbeschrijvingen van het versieren met fondant of marsepein.
Het boek heet Cupcakes bakken en versieren van Laura Kieft.

 

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...