zondag 1 december 2013

Appel-speculaastaart

 
 
Vandaag Sinterklaas gevierd met de familie. De kindjes zijn weer goed verwent met prachtige kadootjes en ter afsluiting had oma erwtensoep met pannenkoeken.
Een heel geslaagde middag. En natuurlijk had ik weer iets gebakken om het helemaal compleet te maken. Een heerlijke appel-speculaastaart. Een echte aanrader voor liefhebbers van appeltaart en speculaas. En makkelijk te maken. In het recept staat dat je het deeg 30 minuten moet laten rusten, maar ik heb zelf het deeg al 's middags gemaakt en pas 's avonds verwerkt, maar je kunt het ook prima een dag van te voren maken. Dat komt de smaken alleen maar ten goeden.



Taart voor 10 à 12 personen.

Ingrediënten
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 175 g donkerbruine basterdsuiker
  • 175 g boter, in blokjes
  • 2 el speculaaskruiden (zie tip)
  • 2 el melk
  • 300 g amandelspijs
  • 1 ei gesplitst
  • 50 g blanke amandelen om te garneren
  • bloem om te bestuiven"
  • 3 grote zoetzure appels
  • 1 el bruine suiker
  • 2 el custardpoeder
  • 20 gram rozijntjes

Extra nodig: ronde springvorm (doorsnede 24 cm), ingevet.


Recept
  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Kneed in een kom het meel, de suiker, de boter, de speculaaskruiden, de melk en een mespunt zout tot een soepel deeg.
  3. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.
  4.  Rol 2/3 van het deeg dun uit en bedek er de bodem en de zijkanten van de vorm mee.
  5. Verbrokkel de amandelspijs in een kom.
  6. Roer de eiwit door het spijs.
  7. Kneed door tot het smeuïg is.
  8. Verdeel de spijs over de bodem in de vorm.
  9. Snijd de appels in schijfjes.
  10. Meng met de suiker, custardpoeder en rozijntjes
  11. Leg ze op de laag amandelspijs en druk goed aan.
  12. Rol de andere helft van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap die zo groot is als de bakvorm.
  13. Leg de lap deeg op de appels.
  14. Klop de eidooier los en bestrijk de taart ermee.
  15. Druk de amandelen in de bovenkant van taart en vorm er bloemetjes of patronen mee.
  16. Bak de taart in de oven in ca. 40 minuten gaar.
  17. Laat afkoelen en haal uit de vorm.
  18. Snijd in punten.
 Bereidingstijd: ca. 20 minuten, plus 30 minuten rusttijd. 40 minuten baktijd.
Bron speculaastaart: Tal Maes plus eigen inbreng en aanpassingen voor de appels

5 opmerkingen:

  1. mmm, dat ziet er goed uit! een combinatie die ik nog niet geproefd heb...
    ㋡ groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vraagje; is dit een recept voor lekkere malse speculoos?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, het is een heerlijke zachte speculaaskoek. Vergelijkbaar met de zachte gevulde speculaas die je bij de supermarkt koopt, maar dan lekkerder.

      Verwijderen
    2. ik dacht het al, ik ga je recept kopieren, al is het de eerste keer dat ik dit ga maken.
      bedankt

      Verwijderen
  3. ik heb 'm volgens jou recept gebakken, maar zonder rozijntjes omdat mijn eters hier er niet zo gek op zijn. Het was echt lekker met die appeltjes erbij. mmmmm... ik ga nu alleen je recept voor speculoos eens gebruiken, want dat hebben we apart geproefd en die was ook heerlijk. bedankt

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...