zondag 26 juni 2016

Harde Wener aarbeientaartje


Het is veel te lang geleden dat ik weer eens een recept op dit blog heb geplaatst. Dus dat wordt wel weer eens tijd. De verjaardag van mijn oudste is dan de gelegenheid om weer eens wat nieuwe recepten uit te proberen, en een goede gelegenheid om al het gebak ook meteen te laten proeven!
Dit kleine aardbeientaartje viel goed in de smaak en is redelijk simpel te maken.

De ingrediënten:

Harde wenerdeeg
1  ei
1  vanillestokje
150 g bloem
100 g boter
50 g suiker

Witte chocolade

Banketbakkersroom
125 ml melk
1  vanillestokje
1  eidooier
25 g suiker
1 el bloem
50 ml room

250 ml slagroom
250 gram mascarpone
2 eetlepels suiker

Toplaag
250 gram aardbeien

Harde wenerdeeg
Verwarm de oven voor op 170 ºC. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Kneed het merg, ei, bloem, suiker en boter tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg circa 1 uur rusten. Rol het deeg, op een met bloem bestoven aanrecht, en bekleed de ingevette vorm ermee. (ik gebruikte een klein bakblik ter grootte van 16 cm doorsnee) Prik gaatjes in de bodem. Doe bakpapier in de vorm en schep hem vol bakbonen. Bak de bodem in 15 minuten gaar met de bakbonen, verwijder ze en bak de bodem nog eens 7 minuten tot hij mooi bruin is.

Banketbakkersroom
Breng de helft van de melk met de suiker aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en meng het merg met de eidooiers. Roer de resterende melk door de eidooiers en roer de bloem erdoor. Roer het eimengsel door de kokende melk en kook circa 2 minuten door. Spoel een bakplaatje af met koud water, schenk de banketbakkersroom erop en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen.

Smelt de helft van de chocolade ai bain-marie. Smeer de harde wener bodem ermee in.
Schep de afgekoelde room op de bodem als deze in afgekoeld.

Klop de slagroom stijf met 1 eetlepel suiker. Schep de mascarpone erdoorheen en meng tot het een zachte room is. Schep de mascarponeroom bovenop de banketbakkersroom. Bedek met halve aardbeitjes.
Maak met een mes krullen van de overgebleven chocolade, door met de achterkant van het mes over de reep te schaven. Verdeel de krullen over het taartje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...