zondag 3 november 2013

Mokkaschuimtaart



Afgelopen zaterdag onze verjaardagen gevierd voor onze vrienden. Tijd dus om me weer eens uit te leven in de keuken. Na al twee weken de kookboeken te hebben doorgespit, het internet afgespeurd te hebben kwam ik uit op 3 taarten. Een mokkaschuimtaart, appeltaart en cheesecake.
Ze vielen allemaal goed in de smaak, en hadden me heel wat voorpret opgeleverd. Een donderdagavond om de bodems te maken van taart nummer 1. Helaas 1 schuimbodem was mislukt en moest vrijdag opnieuw, waarna ik er uiteindelijk 2 heb bijgemaakt.
Vrijdag in een paar uur tijd nog cheesecake en appeltaart staan maken tijdens het luisteren van Extra weekend. Jammer dat die heren er eind van dit jaar mee gaan stoppen want het is heerlijk luistervoer voor een vrijdagavond in de keuken.
De banketbakkersroom heb ik vrijdag nog gemaakt en toen was het zaterdag tijd voor het in elkaar zetten van de taart.
En dan is het altijd leuk als je reacties krijgt als: Die heb je echt niet zelfgemaakt, wel? Die is lekker! Mag ik het recept?
Dus bij deze het recept van de mokkaschuimtaart.


Mokkaschuimtaart

Ingrediënten

Schuimbodem

  • 150 g hazelnoten
  • 150 g eiwit
  • 300 g suiker

Banketbakkersroom

  • 1 vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 4 eidooiers
  • 150 g suiker
  • 2 el bloem

Nougatine

  • 200 g suiker
  • 200 g hazelnoten

Mokka-extract

  • 70 ml espresso
  • 30 g suiker

Mokkacrème

  • 500 g boter
  • 120 g poedersuiker
  • 2 el mokka-extract

Garnering

  • 200 g opgeklopte gezoete slagroom
  • cacaopoeder
 

Schuimbodem 
Verwarm de oven voor op 80 ºC.
Rooster de hazelnoten in de oven en hak ze zo fijn mogelijk. Mix het eiwit met de helft van de suiker schuimig. Voeg beetje bij beetje de resterende suiker toe tot er stijve pieken ontstaan. Spatel de gehakte hazelnoten door het eiwit en verdeel over 2 spuitzakken. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en teken er cirkels van circa 24 cm doorsnee op. Spuit het eiwit op de cirkels en roer glad met een paletmes. Droog het schuim circa 4 uur in de oven.
Banketbakkersroom 
Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en breng de melk, merg en het lege stokje aan de kook. Meng de eidooiers met de suiker en roer de bloem erdoor. Schenk de hete melk bij de eidooiers, roer goed door en schenk terug in de pan. Gaar al roerende op laag vuur. Verwijder het vanillestokje en laat de room afkoelen.
Nougatine
Karamelliseer de suiker en meng de hazelnoten erdoor. Lepel de hazelnoten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afkoelen. Houd 8 hazelnoten apart en maal de rest tot nougatine.
Mokka-extract 
Kook de espresso met de suiker in tot een dikke stroop.
Mokkacrème 
Draai de boter met de poedersuiker luchtig. Roer de banketbakkersroom beetje bij beetje door de boter. Voeg het mokka-extract toe en meng met elkaar tot de crème egaal van kleur is.
Taart
Spuit de mokkacrème op een schuimbodem en strijk uit met een paletmes. Herhaal dit en twee keer. Strijk de mokkacrème op de bovenkant egaal uit en besmeer de zijkant van de taart. Laat de taart een half uur opstijven in de koelkast en druk voorzichtig de nougatine tegen de zijkant van de taart. Spuit rozetten slagroom op de taart en leg op elke rozet een gekaramelliseerde hazelnoot. Bestuif de taart met cacaopoeder.

Recept: Rudolph van Veen

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...