maandag 20 januari 2014

Hollandse tomatensoep


Het begint een beetje een gewoonte te worden, wie weet zelfs wel een nieuwe traditie. Samen koken op zondag. Niet heel ingewikkeld, maar ik probeer elke zondag toch iets nieuws uit, en mijn vriend zorgt voor het vlees ( hij is erg goed in suddervlees, hachee en sukadelapjes! ).
Deze week vond ik in de winkel een soeppakket, met recept. Hierin zaten de groenten, een blikje tomatenpuree en een takje tijm ingevoegd en je hoefde thuis alleen nog maar een paar ingrediƫnten zelf toe te voegen. Heel makkelijk en erg lekker.
Maar ook zonder soeppakket goed te maken.
Helaas zijn de foto's niet helemaal geweldig geworden omdat er weinig licht was, het was inmiddels al donker aan het worden in de keuken toen ik klaar was.Ingrediƫnten- 4 personen:

8 tomaten
1 winterpeen
1 ui
1 teentje knoflook
1 takje tijm
1 klein blikje tomatenpuree
2 runderbouillonblokjes
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
(eventueel naar smaak 1 eetlepel suiker)
(eventueel zak soepgroenten)

Recept:

1. Was de tomaten, schrap de winterpeen en snijd beide in kleine stukjes. Snijd de ui in dunne ringen. pluk de tijm.

2. Verhit de olijfolie in een soeppan op zacht vuur. Pers het teentje knoflook en bak deze met de ui aan. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 1 minuut mee. Voeg daarna de winterpeen, peper en zout toe en bak al roerende gedurende 5 minuten, totdat de ui en de winterpeen zacht zijn.

3. Voeg de gesneden tomaten en de tijm toe en bak deze een halve minuut mee.

4. Giet nu 3/4 liter water op de groente en breng dit aan de kook. Voeg de bouillonblokjes toe en laat alles 10 tot 15 minuten zachtjes doorkoken zonder deksel, totdat de tomaten uiteen vallen.

5. Pureer het mengsel met een staafmixer.

6. Breng op smaak met peper en zout en eventueel met suiker. Voeg de soepgroente en eventueel gehakballetjes toe, al is de soep zonder ook erg lekker!

Eet smakelijk!

1 opmerking:

  1. ik zit te denken aan vroeger, als we een mopje vertelden: hoe maalt een hollander tomantensoep.
    Hij neemt een rood bord en doet er water in.
    Dit recept lijkt me wel heel veel beter ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...