vrijdag 17 januari 2014

Gevulde koeken


Een van mijn de favorieten programma's op 24kitchen is toch wel Rudolphs Bakery, waarin hij de meest heerlijke dingen op tafel tovert. Niet helemaal toveren, maar van de simpelste ingrediënten maakt hij werkelijk de mooiste koeken, taarten en cupcakes. Allemaal zonder kunstmatige kleurstoffen en vreemde toevoegingen. Maar naast nieuwe verrassende recepten, komen er ook bekende lekkernijen voorbij. Zo kennen we natuurlijk allemaal de gevulde koeken.
En deze variant van Rudolph is heerlijk zacht van smaak, niet te zoet en de amandelspijs maak je helemaal zelf, wat verrassend simpel is om te doen.
Een heerlijk recept. Ik kon het alleen niet laten om er toch wat mee uit te proberen, dus heb ik in plaats van 4 grote koeken, 10 kleine koekjes uit het recept gemaakt. Ik had daarvoor alleen iets teveel amandelspijs in het koekje gedaan, maar omdat het allemaal niet overdreven zoet was vond ik het persoonlijk niet zo erg. Natuurlijk staat het je vrij om er minder amandelspijs in te doen. Met bakken bepaal je tenslotte je eigen smaak.
Hier vielen de koeken prima in de smaak en waren ze zeker voor herhaling vatbaar!

Ingrediënten
 
Deeg
150 g koude boter                            
2  eieren
200 g bloem
100 g witte basterdsuiker
1 mespuntje zout
 
Amandelspijs
160 g suiker
160 g amandelen
1  eiwit
 
Garneren
2  eieren om te bestrijken
20  amandelen
 
Extra nodig
1  ronde steker van ca 11 cm doorsnede                             
bakplaat                            
bakpapier 
 


Recept:
Deeg
Maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, suiker, eieren en het zout en kneed de bloem erdoor. Bestuif het deeg met bloem, druk het plat en pak het in in plasticfolie. Laat het deeg opstijven in de koelkast of vriezer.
Amandelspijs
Maal het amandelschaafsel fijn met de suiker en voeg het eiwit toe. Kneed goed door tot het smeuïg is en laat het spijs opstijven in de koelkast.
Gevulde koeken
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Bestuif het deeg met bloem en rol het uit tot een plak van circa 4 mm dik. Steek er met de taartsteker 8 rondjes uit en leg er 4 op een met bakpapier beklede bakplaat. Kluts de eieren. Verdeel het amandelspijs over de vier plakjes deeg en bestrijk de randen met ei. Leg de andere plakjes deeg erop en druk de randen aan met een vork. Bestrijk de bovenkant met ei en druk de amandelen erin. Bestrijk nogmaals met ei en bak de gevulde koeken in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar.


                           

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...