donderdag 20 februari 2014

Rijstenvlaai

 
Een druk weekendje achter de rug, bol van verjaardagen, en visites en dan toch nog de tijd vinden om lekker in de keuken aan de slag te gaan met een nieuw recept.
Het was me afgelopen weekend weer gelukt. Opnieuw een vlaai, rijstevlaai deze keer.
Opnieuw een (gedeelte) van een recept van Rudolph van Veen. Hij maakte het met sinaasappelmarmelade, maar aangezien ik daar allergisch voor ben, heb ik die weggelaten en gewoon ouderwetse rijstevlaai met slagroom gemaakt.


Vlaaideeg
  • 100 ml melk
  • 2 el suiker
  • 1 zakje gist
  • 200 g bloem
  • 1 mespuntje zout
  • 30 g boter
  • 1  eidooier 
                           
Rijstvulling
  • 1  vanillestokje
  • 500 ml melk
  • 100 g dessertrijst
  • 100 ml slagroom
  • 2  eieren
  • 50 g suiker
 
Garnering
  • 500 ml slagroom
  • 3 el suiker
  • 1 reep pure chocolade                            

Vlaaideeg

Verwarm de melk met de suiker tot handwarm. Haal de pan van het vuur en los het gist erin op. Maak een kuiltje in de bloem. Strooi het zout over de rand. Meng in het kuiltje de boter, eidooier en het melk-gistmengsel. Kneed beetje bij beetje de bloem erdoor en kneed tot een soepel deeg. Laat het deeg, verpakt in plasticfolie, circa 30 minuten rijzen.

Rijstvulling
Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Breng de melk met de rijst, vanillestokje en –merg en slagroom aan de kook en kook de rijst op laag vuur in circa 20 minuten gaar. Laat de rijstvulling afkoelen.

Verwarm de oven voor op 190 °C. Klop de eieren met suiker zo luchtig mogelijk en spatel door de rijstvulling. Vet een vlaaivorm in en leg op de bodem ingevet bakpapier. Rol het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter. Bekleed de vorm met het deeg en prik de bodem in met een mesje. Schenk de rijstvulling erop en bak de vlaai in de oven in circa 30 minuten goudbruin en gaar. Haal de vlaai uit de vorm en laat hem afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker stevig. Schaaf krullen van de chocoladereep.
Smeer een dun laagje slagroom op de vlaai. Doe de rest in de spuitzak en decoreer de vlaai ermee. Maak af met de chocoladeschaafsel.

3 opmerkingen:

  1. Ook toevallig, ik ga deze vlaai in het weekend maken. Mag ik vragen wat de doorsnede van jouw vlaaivorm is, die jij gebruikt hebt?? Bij Rudolph wordt dat niet vermeld. Ik zag hem de vlaai ook maken en aangezien ik gek ben op rijstevlaai en ook op sinaasappelmarmelade, leek het me erg lekker. Met kersen is zo'n rijstevlaai ook zalig.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Caroline,

      De doorsnede van mijn vorm is 30 cm. En met kersen is die inderdaad ook erg lekker! Maar dat bewaar ik voor de volgende keer! En dan met schuimpjes als decoratie. Ben benieuwd hoe die van jouw gaat worden! De vulling van deze rijstevlaai vond ik erg lekker!
      groetjes Mickey

      Verwijderen
  2. Deze heb ik onlangs ook gemaakt. Met natuurlijk jouw recept en hmm het was verrukkelijk. Ik had hem weleens zo gekocht in de winkel, maar zelfgemaakt is toch veel lekkerder hoor. Dank je wel. Je blogs zijn heel gevarieerd en dat vind ik erg mooi.Kom dus wel vaker even piepen al reageer ik niet altijd hoor. Kijk al uit naar je volgende recept.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...